Sağlık

Cilt kanseri riskini 3 kat artırıyor!

Yaz aylarında güneş altında kaldığımızda en sık karşılaştığımız sağlık sorunlarından biri güneş yanığıdır. Daha çok açık tenli kişileri etkileyen güneş yanıklarında gerçek müdahale ve tedavi son derece değerlidir. Çünkü günahsız olduğunu düşündüğümüz birçok formül güneş yanığının daha da kötüleşmesine neden olabiliyor. Örneğin cildimize süreceğimiz yoğurt gibi süt ürünlerindeki bakteriler ikincil bir enfeksiyona neden olabilir! Acıbadem Altunizade Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, Güneş yanıklarında cildiniz düzelmeden asla dışarı çıkmamanız gerektiğini belirterek, “Vücudunuzdaki sıvı kaybını yerine koymak için bol sıvı tüketmeli ve cildinizi tahriş etmeyecek bir nemlendirici ile sık sık nemlendirmelisiniz. Soğuk suya batırılmış bir havlu gibi soğuk kompresler de ağrı ve kızarıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır. Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, güneş yanığı durumunda dikkat etmeniz gereken kuralları anlattı; değerli teklifler ve uyarılar yaptı!

 

Cilt kanseri riskini 3 kat artırıyor!

Cildin ultraviyole (UV) ışığa aşırı maruz kalmasına verdiği tepki güneş yanığı olarak tanımlanır. Güneş nedeniyle hem UVA hem de UVB ışınlarına maruz kalıyoruz. UVB radyasyonunun eritem veya kızarıklığa neden olma konusunda UVA’dan çok daha güçlü bir etkisi vardır. Aşırı ve ani maruz kalma sonucunda cilt kendini korumak için kalınlaşır ve melanin adı verilen renk pigmentini daha fazla üretmeye başlar. Bunun sonucunda güneş yanığı oluşur. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel Zararlı güneş ışınlarının cilt bağışıklığını baskılamanın yanı sıra cilt hücrelerinde doğrudan DNA hasarına da yol açabileceğini vurgulayan, “Üstelik güneş ışınlarına sık sık maruz kaldığımızda DNA hasarı kalıcı hale gelebiliyor ve bu tablo cilt kanserleri için değerli bir risk oluşturuyor. Öyle ki 10 yılda beş güneş yanığı veya 10 yılda bir güneş yanığı, ölümcül bir kanser türü olan melanom riskini üç kata kadar artırabiliyor.

 

Kızarıklık ilk dört saat içinde başlar.

Güneş yanığı, ultraviyole ışınlarına maruz kaldıktan sonraki dört saat içinde ciltte kızarıklıkla kendini gösterir. Ayrıca ciltte hassasiyet, ağrı, sıcaklık ve ödem oluşumu, ileri evrelerde su toplanması görülebilir. Genellikle kızarıklık azalmaya başladıktan ve yanıktan 4-7 gün sonra ciltte soyulma başlar. Şiddetli reaksiyonlarda ateş, titreme ve halsizlik gibi sistemik semptomlar gelişebilir ve termal yanıklar emsal tedavi için hastaneye yatış gerektirebilir.

 

Bu belirtilerde mutlaka doktora başvurunuz!

Güneş yanığı tedavisinde, orta ve şiddetli koşullarda iltihabı azaltmak için problemli bölgeye kısa süreliğine gücü düşük kortizonlu kremler sürülebilir. Bazı ağrı kesiciler de ağrı kontrolüne yardımcı olur. Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel, geniş alanları tutan yanıklarda ve ateş, üşüme, halsizlik gibi şikayetlerde mutlaka doktora başvurulması gerektiği konusunda uyarıda bulunarak, “Geniş alanları tutan şiddetli güneş yanıkları sıvı-elektrolit dengesizliklerine ve kalp krizine neden olabilir. ve böbrek problemleri. Hastanede takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca yaralarda iltihaplanma ve akıntı varsa doktor muayenesi ikincil enfeksiyonlar açısından son derece değerlidir. Tedavi ile güneş yanıkları ortalama 3-5 gün içerisinde düzelir ve yaklaşık bir hafta içerisinde ciltte soyulma başlar. Ancak ciddi vakalarda kızarıklık bazen uzayabilir.

 

Güneş yanıklarında 10 değerli kural!

Dermatoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Çaytemel,  Güneş yanığının çabuk iyileşmesi için dikkat etmeniz gereken kuralları şöyle açıklıyor:

  • Güneş yanığı oluştuğunda hava güzelleşmeden güneşe çıkmayın.
  • Vücudunuzdaki sıvı kaybını yerine koymak için bol su için.
  • Yağlı bir krem ​​veya merhem uygulamayın çünkü ısıyı ciltte hapsederek ağrıyı daha da kötüleştirir.
  • Cildinizi tahriş etmeyecek bir nemlendirici ile cildinizi bol bol nemlendirin.
  • Ağrı ve kızarıklığı gidermek için soğuk kompres (soğuk suya batırılmış havlu) uygulayabilirsiniz.
  • Ilık bir duş almak cildinizi rahatlatabilir.
  • Yoğurt genellikle güneş yanıkları için kullanılsa da soğuk kompreslerden daha iyi bir etki göstermez. Ayrıca süt ürünlerinde bulunan bakteriler enfeksiyona neden olabileceği için önerilmemektedir. Yoğurttaki maddeler tahrişe neden olabileceğinden cildinizde diş macunu kullanmayın.
  • Bazı ağrı kesici kremler ve lokal anestezik kremler ciltte reaksiyona neden oldukları için doktorunuza danışmadan kullanmayınız.
  • Cildin nefes almasını ve güzelleşmesini engellediği için dar giysiler giymeyin.
  • Cildinizde oluşan kabarcıkları patlatmaya çalışmayın. Çünkü derinin geri kalan kısmı doğal bir yara örtüsü görevi görerek yaralarınızın daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve enfeksiyon kapmasını engeller. Gerekirse gazlı bezle kapatabilirsiniz. Rastgele bir kabarcık doğal olarak patlarsa, topikal bir antibiyotik merhem uygulayabilirsiniz.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu