Rize’de ölüm aylığı için boşanmalar belli oldu
SGK Rize
İl genelinde 14 kadının anne ve babasından emekli maaşı alabilmek için anlaşmalı boşandığını tespit etti.
“Mahkemeye başvuran kaybeder”
SGK Rize İl Müdürü Mustafa Bakırcı, şunları söyledi:
Muvazaa boşanmasında boşanan eşle birlikte yaşamasına rağmen anne veya babadan maaş alma durumu söz konusudur. Bu konuda kurumumuzun kontrol elemanlarının tespitleri ile 2022 yılında Rize’de 14 tespitimiz oldu. Muhtarlık durumlarına ve ikamet durumlarına bakılarak araştırmalar yapılmaktadır. Buna gerçekten birlikte yaşadığınız kesin olarak belirlendikten sonra karar veririz. Bu bahiste bir davayı kaybetmiyoruz. Maaşını kestiğimiz kişiler mahkemeye gitse de kaybediyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Rize’de de bu tür durumlar dillere düşüyor.
Kişi bize gelip anne veya babasından ölüm aylığı talebinde bulunmuşsa ve biz bu kişinin boşandığını görürsek, gördüğümüz gibi bir kısmını kontrole yazıyoruz. Gerçekten boşanmış olup olmadığını araştırıyoruz. Zaman zaman eşinden ayrılıp baba maaşına bağlananlar için de habersiz ve şikayetsiz denetimler yapıyoruz. Hak kazanmak için kızın çalışmaması, aylık geliri olmaması ve evli olmaması gerekir. Kişi evli ise babasından hiçbir şekilde maaş alamaz. Eğer gerçekten boşanmışsa ve bir işyerinde çalışamıyorsa kanun o kıza maaş hakkı verir.
“Faiziyle geri istiyoruz”
Erkeklerin babasından maaş alamadığını belirten Bakırcı, şu ifadeleri kullandı:
Erkekler 18 yaşına kadar, okuyorlarsa 25 yaşına kadar anne veya babadan ölüm aylığı alma hakkına sahiptir. Kız çocukları da bekar kaldıkları, evlenip boşandıkları ve bekar kaldıkları sürece babadan maaş alabilirler. Karısından boşandı, annesinden veya babasından maaş aldı, sonra evlendi ama bu resmi değil; SGK olarak oraya müdahale edemeyiz. Gayri resmi nikahlıysa maaş almaya devam ediyor ama boşandığı eşiyle fiilen yaşayacak durumdaysa ve anne veya babasından ölüm aylığı almaya devam ediyorsa SGK devreye giriyor.
Aylığı belirlediğimiz tarihten, belirlediğimiz ve kestiğimiz tarihe kadar verilen tüm maaşları faiziyle birlikte istiyoruz. Bireye borç çıkarıyoruz, ödemezse hukuk birimimiz aracılığıyla icra statüsü ile tahsilat tarafına geçiyoruz. Şu anda böyle durumlar var. Tahsilat konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Kadınların hiçbir malvarlığı, geliri olmayınca, takiple birlikte bir sürü bekleyen alacaklarımız oluyor. Tespitlerimizden sonra tekrar evlenen insanlar var. Ya da boşandığı eşinin vefatından sonra baba maaşına girebilirler. O maaşa girdiklerinde veya eşiyle yeniden evlendiklerinde bizim tahsilat gücümüz artıyor ve oradaki maaştan borcumuzu kesmeye başlıyoruz.